Тут був вомбат • Юлія Міхневич • Наукова картинка дня на "Елементи" • Екологія

Тут був вомбат

На фото – знамениті кубічні екскременти вомбата. Взагалі, послід тварин дає вченим багато інформації: він використовується при екологічному моніторингу для визначення видового складу та оцінки чисельності популяцій, для різних неінвазивних досліджень, включаючи виділення ДНК, завдяки чому можна відстежувати навіть переміщення конкретних особин. Однак якщо в більшості випадків без допомоги фахівців не обійтися, то вомбата дізнатися по залишених ним "слідах" ні для кого не складе труднощів. На них можна наштовхнутися в Австралії і на Тасманії, де мешкають ці сумчасті тварини.

Звичайний вомбат. Фото © Darren Grattidge з сайту flickr.com

Вомбати ведуть нічний спосіб життя, вдень відпочиваючи в виритих ними норах. Це дозволяє звірам виживати в жаркому посушливому кліматі. Це рідкісний приклад великих (до 35 кг вагою) рослиноїдних ссавців, що живуть в норах. Харчуються вони різними травами, корінням, корою. Інше пристосування для виживання – економія вологи, яку вони в основному отримують з їжі. Для цього волога всмоктується з фекальних мас назад в товстій кишці: вона дуже довга і за абсолютними розмірами, і в порівнянні з іншими відділами кишечника.Довжина всього травного тракту у звичайного вомбата (Vombatus ursinus) Перевищує довжину тіла в 9 разів, а біля південного довгошерстого вомбата (Lasiorhinus latifrons), Що населяє більш посушливі місцеперебування, – навіть в 12,5 разів (для порівняння, у людини цей показник приблизно дорівнює шести). В результаті після тривалого проходження через кишечник і реабсорбції вологи фекалії стають сухими і компактними, одними з найбільш сухих серед всіх ссавців.

На фото видно, наскільки добре віджаті "брикети" виробляють вомбати. Фото з сайту cradlemountain.net

Але як же вони набувають свою незвичайну форму? Внутрішня поверхня тонкої кишки і проксимальна частина товстої мають горизонтальні складки, які можуть розділяти фекальні маси, надаючи їм структуру, що нагадує чотки. Дистальна частина товстої кишки всередині гладка, що дозволяє зберегти форму. Вже при виході з анального отвору сухі фекалії розпадаються на окремі "кубики".

Наочна модель формування фекальних мас в кишечнику вомбата

Є версія, що кубічна форма не дозволяє екскрементів скочуватися з каменів і стовбурів повалених дерев, де їх залишають вомбати.Таким чином вони мітять свою територію: екскременти мають індивідуальний запах. Також вони залишають на помітних місцях секрет пахучих залоз, розташованих на тілі. В результаті нічної звірок, що покладається в основному на нюх, знає, куди ходити не слід, щоб не вступити в конфлікт з іншим вомбати, а то ще покусають в бійці. Особливо не раді гостям звичайні вомбати, що живуть поодинці. А решта два види – північний довгошерсте (Lasiorhinus krefftii) І південний довгошерсте вомбати – живуть невеликими групами і, мабуть, захищають територію спільно. Крім ольфакторной комунікації вомбати спілкуються за допомогою акустичних сигналів, найпоширеніший з яких – так званий "грубий кашель".

Шипіння незадоволеного вомбата

Крім перерахованих вище унікальних рис вомбати також єдині представники сумчастих, у яких різці не мають коренів і ростуть все життя, прямо як у гризунів. Це важливо, коли риєш нори: різцями звірі усувають всілякі перешкоди. Крім того, верхня губа вомбатов розщеплена, що дозволяє розміщувати різці близько до землі і вискубувати тонкі зелені пагони рослин.

Природних ворогів у цих незвичайних істот мало: це дінго і тасманийский диявол. Головну ж загрозу для вомбатов представляє руйнування місця існування через великої рогатої худоби, овець і кроликів. Також тварини гинуть під колесами автомобілів. Південний довгошерсте вомбат занесений до Міжнародної червоної книги як вид, близький до уразливому положенню (Near Threatened, NT), а північний довгошерсте – як що знаходиться в критичному стані (Critically Endangered, CR). Чисельність популяції останнього в 2008 році становила близько 115 особин. Але австралійці дбають про вомбати: в 2002 році навколо ареалу проживання північного довгошерстого вомбата, сжавшегося до 500 га, спорудили 20-кілометровий паркан, що захищає тварин від нападів дінго.

Фото © Alexander Dudley з сайту pinterest.com.

Юлія Міхневич


Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: